Anlita flyttfirma med RUT-avdrag

FlyttlådaEn flyttfirma kan vara en snabb och effektiv lösning när du ska byta bostad. Idag finns det flyttfirmor som arbetar lokalt i just ditt område och stad, men det finns också flyttfirmor som kan hjälpa dig att flytta över hela världen. Visste du t.ex. att du kan anlita en flyttfirma i Stockholm för att flytta till Göteborg eller få hjälp med flytten hela vägen till London? Boka flyttfirma! Det gäller bara att hitta rätt företag för just dig!

Ska du flytta innanför Sveriges gränser kan du använda dig av RUT-avdraget för att sänka dina kostnader. RUT-avdraget kan du även använda om du ska flytta till en plats som ligger innanför ESS. Det är endast om din flytt sker utanför EES-området eller Schweiz som RUT-avdraget inte kan användas. Avdraget kommer från Skatteverket och är en skattereducering som tilldelas alla privatpersoner i landet. Med hjälp av detta kan du flytta mycket enklare och slipper betala det fullständiga beloppet till flyttfirman.

Hur mycket ligger RUT-avdraget på?
RUT-avdraget och ROT-avdraget kommer från samma belopp. Gemensamt har du 75.000 kronor om året som du kan använda dig av, men du kan endast använda 50.000 kronor av dessa för antingen RUT eller ROT-avdrag. Ska du anlita en flyttfirma (eller behöver hjälp med flyttstädning i ditt hem) är det således maximalt 50.000 kronor om året som gäller.

Det innebär däremot inte att du också får 50.000 kronor direkt i handen som du kan betala in till flyttfirman. Som mest får du göra ett avdrag på 50 % på din faktura. Avdraget får dessutom bara gälla för själva arbetskostnaden och inte för eventuellt material som du har köpt från flyttfirman. Har du köpt kartonger, städmaterial eller andra saker kommer dessa att faktureras till ordinarie pris.

Krav och villkor för RUT-avdrag
Om du inte har använt dig av avdraget tidigare eller har koll på hur det fungerar behöver du först skapa dig kunskap om vilka krav som finns. Du kommer nämligen inte få avdraget bara för att du bor i Sverige eller är svensk medborgare. Här nedan listar vi de krav som Skatteverket har på dig som privatperson.

• Flytten måste ske på en adress där du står skriven, t.ex. på din folkbokföringsadress eller på en bostad som du äger.
• RUT-avdraget gäller endast för arbetskostnaden och inte för kostnad för material eller dylikt.
• Du måste vara minst 18 år gammal och vara bosatt i Sverige.
• Du måste ha betalat skatt i Sverige upp till ett visst belopp under föregående år för att få avdraget tilldelat.
• Du kan endast göra avdrag på 50 % av den totala arbetskostnaden per faktura.